Sadzeniaki ziemniaków: odmiany jadalne

Riviera

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne RIVIERA Riviera to bardzo wczesna odmiana jadalna z  ładną, jaskrawą skórką oraz jasnożółtym miąższem. Bulwy są duże, owalne, mają płytkie oczka. Wielkość bulw jest jednolita, plon jest dobry. Typ konsumpcyjny AB, bulwy dość zwięzłe po ugotowaniu, zawartość suchej masy jest niska. Riviera może być uprawiana na większości typach gleby.

Riviera mimo, iż jest bardzo wczesną odmianą ma dość dobry stan spoczynku.

Wczesność: bardzo wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalny      
Barwa skórki: żółta     
Barwa miąższu: jasnożółta    
Wielkość: dość duża    
Liczba bulw: wysoka      
Przeznaczenie: ziemniak jadalny   
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: dobra
Zalety: Atrakcyjne bulwy, gładka skórka i płytkie oczka - doskonała do pakowania na supermarkety. Może być uprawiana na wszystkich typach gleb.

 

Arielle

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne ARIELLE

Arielle to odmiana jadalna do wczesnej uprawy. Posiada żółtą skórkę oraz jasnożółty miąższ. Bulwy są owalne, mają płytkie oczka, liczba bulw jest należyta oraz wielkość jest jednolita. Arielle ma dobry plon oraz dość dobrą zawartość suchej masy. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu, a  jakość konsumpcyjna jest dobra. Arielle może być uprawiana na wszystkich typach gleby. Arielle jest także odpowiednia do wczesnego obierania oraz do przemysłu sałatkowego. Arielle jest odpowiednia do uprawy na wczesnych obszarach, szczególnie w  Europie. Arielle ma bardzo umiarkowany stan spoczynku i jest mniej odpowiednia na dłuższe przechowywanie.

Wczesność: bardzo wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalny      
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: duża      
Liczba bulw: bardzo wysoka    
Przeznaczenie: ziemniak jadalny    
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: raczej dobra
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: średnia
Zalety: Bardzo wyrównany kształt bulw sprawia, że Arielle to doskonała odmiana do pakowania na supermarkety.  

 

Agata

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne AGATA

Agata to wysoko plonująca odmiana jadalna z bardzo ładną, gładką skórką, która nadaje się idealnie do mycia. Kolor miąższu jasnożółty. Bulwy są owalne, jednolite w kształcie mają płytkie oczka. Regularny wygląd bulw, kształt i odpowiedniość do mycia sprawia, że Agata jest doskonałą odmianą do detalicznego pakowania. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu, jakość konsumpcyjna jest raczej dobra a zawartość suchej masy jest raczej niska. Liczba bulw jest wysoka. Agata może być uprawiana na większości typach gleby ale jest dość podatna na parch zwykły. Agata najbardziej pasuje do uprawy w Południowej i Centralnej Europie.

Podkiełkowanie nie jest konieczne. Usunięcie kiełków więcej niż raz ma negatywny wpływ na liczbę bulw. Dystans sadzenia bulw w kalibrażu 35/50 wynosi około 27cm (50000 roślin/ha). Użycie Sencoru nie powoduje problemów.

Wczesność: bardzo wczesna  
 
Bulwy:       
Kształt: owalno - podłużny     
Barwa skórki: żółta     
Barwa miąższu: jasnożółta    
Wielkość: średnia      
Liczba bulw: dość duża      
Przeznaczenie: ziemniak jadalny   
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: dobra
Zalety: Bardzo ładny kształt bulw i gładka skórka sprawia, że to odmiana pożądana przez firmy pakujące na supermarkety.

 

Impala

ImpalaImpala to odmiana jadalna z  żółtą skórką i  jasnożółtym miąższem. Bulwy są owalno-podłużne, umiarkowano-duże, płytkie oczka i  jednolity kształt. Liczba bulw jest dość dobra a  plon jest wysoki. Impala ma bardzo dobrą odporność na suszę. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu, jakość konsumpcyjna jest dobra a  zawartość suchej masy niska. Impala może być uprawiana na większości typach gleby, odporność na parch jest dość dobra. Impala jest odpowiednia na rynek ziemniaka jadalnego w  Centralnej i  Wschodniej Europie. Impala jest odpowiednia do bezpośredniej konsumpcji, także odpowiednia do długiego przechowywania w  temperaturze 5˚C.

Wczesność: bardzo wczesna     

Bulwy:       
Kształt: owalno - podłużny     
Barwa skórki: żółta      
Barwa miąższu: jasnożółta    
Wielkość: bardzo duża    
Liczba bulw: bardzo wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny    
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: dość dobra
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: bardzo dobra
Zalety: Atrakcyjny kształt bulw i barwa skórki - doskonała do pakowania na supermarkety. Odporna na suszę.  

 

Fresco

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne FRESCO Fresco to odmiana na wczesną produkcję frytek oraz rynek jadalny. Kolor skórki jest żółty a  kolor miąższu jasnożółty. Bulwy są owalne, mają płytkie oczka i  są dość duże. Liczba bulw, jakość oraz plon jest dobry. Zawartość suchej masy jest dość wysoka a  jakość frytek dobra. Jakość konsumpcyjna jest dość dobra. Fresco może być uprawiane na wszystkich typach gleby w  Europie. Fresco nie jest odpowiednie do długiego przechowywania z  powodu stanu spoczynku.

Wczesność: bardzo wczesna      

Bulwy:       
Kształt: owalny        
Barwa skórki: żółta      
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: średnia do dużej     
Liczba bulw: wysoka       
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, frytkowy, chipsowy  

Typ konsumpcyjny: B

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: dobra
mątwik:odporna (Ro1,4)
parch zwykły: dobra
zaraza liści: bardzo dobra
zaraza bulw: dobra
Zalety: Bardzo dobry smak, nadaje się również do produkcji frytek i chipsów oraz do mechanicznego obierania.  

 

Erika

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne ERIKA Erika to bardzo wczesna odmiana jadalna oraz sałatkowa z jasnożółtą skórką i jasnożółtym miąższem. Liczba bulw jest pomiędzy umiarkowaną a wysoką. Bulwy są owalno-podłużne, średni rozmiar, płytkie oczka. Typ konsumpcyjny A, bulwy zwięzłe. Erika jest odpowiednia to uprawy na bardziej lżejszych glebach. Erika może być uprawiana w całej Europie i jest także odpowiednia na wczesny eksport ziemniaków jadalnych.

Wczesność: bardzo wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalno - podłużne
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: średnia      
Liczba bulw:  wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny    

Typ konsumpcyjny: A

Odporność na choroby:
wirus Y: dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: dobra
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: średnia

Zalety: Bardzo dobra odmiana jadalna oraz sałatkowa do wczesnego zbioru. Jest odpowiednia także do dłuższego przechowywania.

Premiere

Premiere jest odmianą odpowiednią do wczesnej uprawy na rynek ziemniaka frytkowego i jadalnego. Kolor skórki jest żółty, kolor miąższu jasnożółty. Bulwy są owalne, mają płytkie oczka i są umiarkowanie duże. Jakość jest całkiem regularna, plon jest dobry. Liczba bulw jest umiarkowanie wysoka. Typ konsumpcyjny BC, lekko mączysty, zawartość suchej masy odpowiednia do przetworzenia. Premiere jest odpowiednia do wczesnej uprawy w Zachodniej Europie.

Wczesność: bardzo wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalny
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: duża      
Liczba bulw:  wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, frytkowy

Typ konsumpcyjny: BC

Odporność na choroby:
wirus Y: dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: dobra
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: średnia

Zalety: Bardzo popularna odmiana jadalna oraz do produkcji frytek w całej Europie. Premiere przeważnie jest dostarczana bezpośrednio z pola do fabryki przetwórczej. Stan uśpienia jest bardzo krótki dlatego Premiere nie jest odmianą przechowalniczą.

 

Almera

Almera to wysoko plonująca odmiana jadalna z  ładną jasnożółtą skórką oraz jasnożółtym miąższem. Bulwy są dość duże, kształt owalno-podłużny.

Dzięki regularnemu wyglądowi, imponującemu smakowi oraz temu, że doskonale nadaje się do mycia, Almera jest odpowiednia na wczesny rynek jadalny. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu, zawartość suchej masy jest niska. Liczba bulw jest dość dobra. Almera jest odpowiednia do wczesnego sadzenia. Almera może być uprawiana na większości typach gleby, szczególnie pasują jej warunki panujące w  Południowej i  Centralnej Europie oraz na obszarach nadmorskich.  

Podkiełkowanie nie jest konieczne. Nie należy usuwać kiełków więcej niż raz. Dystans sadzenia bulw w  kalibrażu 35/55 wynosi około 32cm (40000 roślin/ha). Almera ma krótki stan spoczynku i  nie jest odpowiednia na długie przechowywanie. Szybkie wysuszenie na początku przechowywania jest niezbędne.
ALMERA - odmiana jadalna wczesna
Wczesność: wczesna     

Bulwy:        
Kształt: owalno - podłużny     
Barwa skórki: żółta      
Barwa miąższu: jasnożółta      
Wielkość: duża       
Liczba bulw: dość wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny     
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: średnia
Zalety: W różnych warunkach uprawy daje bardzo wysoki plon, ładny wyrównany kształt bulw sprawia, że jest odmianą idealną do pakowania na supermarkety.  

 

Madeleine

Madeleine jest odmianą jadalną, ma jasnożółtą skórkę oraz żółty miąższ. Bulwy są owalno-podłużne, mają płytkie oczka oraz jednolity kształt. Liczba bulw oraz plon jest dobry. Madeleine jest odpowiednia do rozwoju na różnych typach gleby, ale nie na tych które są podatne na parch. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe, zawartość suchej masy jest raczej niska. Madeleine jest odpowiednia na rynek jadalny oraz do pakowania na handel detaliczny. Madeleine ma umiarkowany stan spoczynku i  jest odpowiednia do długiego przechowywania w  temperaturze 5 stopni. MADELEINE - odmiana jadalna wczesna
Wczesność: wczesna       

Bulwy:         
Kształt: owalno - podłużny        
Barwa skórki: jasnożółta        
Barwa miąższu: żółta        
Wielkość: średnia         
Liczba bulw: dość duża         
Przeznaczenie: ziemniak jadalny       
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: dość dobra
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: dobra
Zalety: Madeleine to odmiana jadalna, idealna do pakowania na handel detaliczny. Płytkie oczka, jednolity kształt bulw, dobra do długiego przechowywania.

 

Manitou

MANITOU Manitou to odmiana średnio-wczesna, odmiana jadalna z  czerwoną skórką i  jasnożółtym miąższem. Bulwy są duże, owalno podłużne, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest średnia, rozmiar regularny. Typ kulinarny AB – bulwy zwięzłe, nie rozpadające się po ugotowaniu, zawartość suchej masy jest raczej wysoka. Jakość konsumpcyjna jest bardzo dobra, Manitou nadaje się także do smażenia domowych frytek. Produkcja Manitou jest możliwa na większości typów gleby i  jest także odpowiednia na tradycyjne obszary czerwonych odmian. Prawdę mówiąc Manitou to ulepszona odmiana Desiree. Manitou ma dobry stan spoczynku i  jest odpowiednia na długie przechowywanie w  temperaturze 5˚C. Przechowywanie na frytki 7˚C.

Wczesność: średnio - wczesna  
   
Bulwy:         
Kształt: owalno - podłużny       
Barwa skórki: czerwony         
Barwa miąższu: jasnożółta       
Wielkość: duża        
Liczba bulw: dość wysoka         
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, idealny do smażenia    
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1,3,4)
parch zwykły: dość dobra
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: dobra
Zalety: Doskonała odmiana jadalna, idealna do domowego smażenia. Płytkie oczka, czerwona skórka i jasnożółty miąższ. Bardzo dobra jakość konsumpcyjna.  

 

Sante

SanteSanteto odmiana jadalna z  żółtą skórką i  jasnożółtym miąższem. Bulwy są owalne i  mają płytkie oczka. Liczba bulw jest dość wysoka i  zawartość suchej masy dość wysoka. Typ konsumpcyjny B, bulwy dość mączyste po ugotowaniu, jakość konsumpcyjna dobra. Santé może być uprawiana na większości typach gleby ale jest troszkę podatna na parch. Sante jest także odpowiednia do produkcji organicznych ziemniaków jadalnych.

Santé na umiarkowany stan spoczynku i  jest odpowiednie na maksymalnie 6 miesięczne przechowywanie w  temperaturze 4-5˚C. Chemia zawierająca Chloorprofam może być dodana tylko do suchego i  dobrze odbudowanego produktu.

Wczesność: średnio - wczesna      

Bulwy:         
Kształt: owalny          
Barwa skórki: żółta       
Barwa miąższu: żółta        
Wielkość: średnia jednolita       
Liczba bulw: duża        
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, produkcja frytek, uprawa ekologiczna
Typ konsumpcyjny: B          

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: dość odporna
mątwik: odporna (Ro1,4; Pa 2)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: dość dobra
zaraza bulw: bardzo dobra
Zalety: Bardzo odporna odmiana na choroby, atrakcyjna w wielu krajach, również do uprawy ekologicznej. Dobre właściwości jadalne, nadaje się na frytki i długie przechowywanie.  

 

Ditta

Ditta Ditta to średnio-wczesna odmiana jadalna, uprawiana szerzej na detaliczne pakowanie. Kolor skórki i  miąższu jest żółty. Bulwy są owalno-podłużne, regularny kształt, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest wysoka a  plon jest dobry. Ditta może być uprawiana na większości typach gleby i  jest umiarkowanie odporna na parch zwykły. Ditta jest odpowiednia do uprawy w  całej Europie i  obszarach nadmorskich. Dzięki dobrej odporności na zarazę bulw, Ditta jest najczęściej uprawianą organiczną odmianą w  Europie. Ditta ma dobry stan spoczynku i  jest odpowiednia na średnio długie przechowywanie w  temperaturze 5˚C. Ditta jest ekstremalnie wrażliwa na podrażnienia skórki dlatego użycie środków chemicznych zawierających Chloorprofam jest absolutnie niewskazane.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:       
Kształt: owalno - podłużny     
Barwa skórki: żółta      
Barwa miąższu: żółta      
Wielkość: średnia, wyrównana     
Liczba bulw: wysoka      
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, uprawa ekologiczna 
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: średnia do dobrej
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia do dobrej
zaraza liści: dość dobra
zaraza bulw: bardzo dobra
Zalety: Jadalna i sałatkowa odmiana, jednolite bulwy, płytkie oczka. Przydatna do produkcji ekologicznej i długiego przechowywania. Nie wymaga dużego nawożenia.  

Destiny

Destiny Destiny to odmiana chipsowa oraz jadalna z żółtą skórką oraz żółtym miąższem. Bulwy są owalne, mają płytkie, różowe oczka. Rozmiar bulw jest jednolity, liczba bulw przypadająca na roślinę jest dobra a plon jest doskonały. Typ konsumpcyjny jest mączysty i zawartość suchej masy jest raczej wysoka. Destiny może być uprawiana na każdym typie gleby, ale jest nieco podatna na parcha zwykłego. Destiny jest odpowiednia do produkcji chipsów oraz suszu ziemniaczanego oraz na rynek ziemniaka jadalnego.

Wczesność: średnio - wczesna

Bulwy:      
Kształt: owalny
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: żółta     
Wielkość: duża      
Liczba bulw:  wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, chipsowy

Typ konsumpcyjny: C

Odporność na choroby:
wirus Y: dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: średnia

Zalety Bardzo dobry w smaku ziemniak jadalny.

 

Excellency

Excellency Excellency jest odmianą frytkową z żółtą skórką i jasnożółtym miąższem. Bulwy są duże, owalne, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest umiarkowana, kształt wyrównany. Excellency ma odpowiednią zawartość suchej masy, dobrą zarazem do produkcji frytek i chipsów, jest także świetną w smaku odmianą jadalną. Typ konsumpcyjny jest mączysty. Excellency może być uprawiana na większości rodzajów gleb, nadaje się do produkcji domowych frytek, stacji pakujących ponieważ ma bardzo ładne wykończenie skórki.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalno - podłużne
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: duża      
Liczba bulw: średnia     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, frytkowy, chipsowy

Typ konsumpcyjny: BC

Odporność na choroby:
wirus Y: bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: średnia

Zalety:Uniwersalna odmiana jadalna, frytkowa oraz chipsowa, bardzo dobry plon i wygląd zewnętrzny.

 

Mariska

Mariska Mariska jest odmianą jadalną z żółtą skórką i żółtym kolorem miąższu. Bulwy są jednolite, kształt owalny, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest dość wysoka, rozmiar bulw jest jednolity,   plon wysoki. Zawartość suchej masy jest wysoka. Typ konsumpcyjny AB. Jakość gotowania jest dobra. Mariska nadaje się do uprawy na lżejszych typach gleb.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalny
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: żółty     
Wielkość: średnia      
Liczba bulw: wysoka     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, sałatkowy

Typ konsumpcyjny: A

Odporność na choroby:
wirus Y: dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna  Ro1, Ro4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: dobra
zaraza bulw: dobra

Zalety: wysoko plonująca odmiana jadalna i sałatkowa, świetny kształt bulw o średnim rozmiarze, doskonała jakość konsumpcyjna.

Rosagold

RosagoldRosagold jest odmianą jadalną z atrakcyjną czerwoną skórką oraz żółtym kolorem miąższu. Bulwy są owalne, średnia wielkość oraz płytkie oczka. Liczba bulw przypadająca na roślinę jest umiarkowanie dobra, bulwy są jednolite, plon jest dobry. Typ konsumpcyjny AB, bulwy zwięzłe po ugotowaniu. Zawartość suchej masy jest umiarkowana, jakość ziemniaka jadalnego jest bardzo dobra, a frytek dobra. Uprawa jest możliwa na większości typów gleby. Rosagold jest głównie uprawiana pod kątem detalicznego pakowania w całej Europie.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalne
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: żółta     
Wielkość: średnia      
Liczba bulw: średnia     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny

Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y: bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: średnia

Zalety: Doskonała odmiana jadalna o rewelacyjnym smaku, nadaję się także do mechanicznego obierania oraz do produkcji domowych frytek.

 

Fontane

sadzeniaki: jadalne bardzo wczesne FONTAINE Fontane jest uniwersalną odmianą z żółtą skórką i żółtym miąższem. Bulwy są dość duże, kształt owalno – podłużny, mają płytkie oczka. Liczba bulw przypadająca na roślinę jest dobra, wielkość jest jednolita. Typ konsumpcyjny mączysty, poziom suchej masy jest wysoki. Fontane bardzo dobrze sprawdza się w przemyśle przetwórczym ( frytki, chipsy), a także dzięki wysokiej zawartości suchej masy dobrze sprawdza się w produkcji suszy ziemniaczanych. Ze względu na bardzo niski poziom cukrów zawartość Akralamidu po przerobie jest bardzo niska. Fontane jest dość podatna na parcha zwykłego, ale może być uprawiana na wszystkich typach gleby, zwłaszcza na glebach lekkich, ponieważ ma bardzo dobrą odporność na nekrotyzację bulw. Plony są bardzo dobre.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:      
Kształt: owalno - podłużne
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: żółta     
Wielkość: duża      
Liczba bulw: dobra     
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, frytkowy, chipsowy

Typ konsumpcyjny: BC

Odporność na choroby:
wirus Y: średnia
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1, Ro4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: średnia
zaraza bulw: średnia

Zalety: Uniwersalna odmiana jadalna i frytkowa, wysoko plonująca, nadaję się także na produkcję płatków ziemniaczanych.