Sadzeniaki ziemniaków: odmiany jadalne średnio wczesne

Ditta

Ditta Ditta to średnio-wczesna odmiana jadalna, uprawiana szerzej na detaliczne pakowanie. Kolor skórki i  miąższu jest żółty. Bulwy są owalno-podłużne, regularny kształt, mają płytkie oczka. Liczba bulw jest wysoka a  plon jest dobry. Ditta może być uprawiana na większości typach gleby i  jest umiarkowanie odporna na parch zwykły. Ditta jest odpowiednia do uprawy w  całej Europie i  obszarach nadmorskich. Dzięki dobrej odporności na zarazę bulw, Ditta jest najczęściej uprawianą organiczną odmianą w  Europie. Ditta ma dobry stan spoczynku i  jest odpowiednia na średnio długie przechowywanie w  temperaturze 5˚C. Ditta jest ekstremalnie wrażliwa na podrażnienia skórki dlatego użycie środków chemicznych zawierających Chloorprofam jest absolutnie niewskazane.

Wczesność: średnio - wczesna     

Bulwy:       
Kształt: owalno - podłużny     
Barwa skórki: żółta      
Barwa miąższu: żółta      
Wielkość: średnia, wyrównana     
Liczba bulw: wysoka      
Przeznaczenie: ziemniak jadalny, uprawa ekologiczna 
Typ konsumpcyjny: AB

Odporność na choroby:
wirus Y:
dobra
liściozwój: średnia do dobrej
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia do dobrej
zaraza liści: dość dobra
zaraza bulw: bardzo dobra
Zalety: Jadalna i sałatkowa odmiana, jednolite bulwy, płytkie oczka. Przydatna do produkcji ekologicznej i długiego przechowywania. Nie wymaga dużego nawożenia.