Sadzeniaki ziemniaków: odmiany skrobiowe późne

Kuras

Sadzeniaki ziemniaka w ofercie AGRICO POLSKA - ODMIANY FRYTKOWE: Kuras to odmiana skrobiowa, posiada żółtą skórkę oraz biały miąższ. Bulwy są owalne, umiarkowanie duże. Rozmiar jest dość jednolity i  plon jest dobry. Liczba bulw jest dobra a  zawartość suchej masy jest bardzo wysoka. Dobra skrobiowa produkcja z  hektara pozwala uzyskać wysoką cenę. Kuras może być uprawiany na większości typach gleby i  jest umiarkowanie podatny na parch. Kuras ma umiarkowany stan uśpienia i  jest odpowiedni na średnie i  długie przechowywanie.

Wczesność: późna - skrobiowa       

Bulwy:          
Kształt: owalny          
Barwa skórki: żółta        
Barwa miąższu: biała        
Wielkość: średnia         
Liczba bulw: duża        
Przeznaczenie: przemysł skrobiowy      
Typ konsumpcyjny: C

Odporność na choroby:
wirus Y:
bardzo dobra
liściozwój: dobra
mątwik: odporna (Ro1,4)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: bardzo dobra
zaraza bulw: bardzo dobra
Zalety: Połączenie wysokiego plonowania z ogólną odpornością na choroby sprawia, że jest to bardzo popularna odmiana.

 

Signum

Sadzeniaki ziemniaka w ofercie AGRICO POLSKA - ODMIANY FRYTKOWE: Signum to odmiana skrobiowa z jasnożółtą skórką i jasnożółtym miąższem. Bulwy są dość duże, mają owalny kształt. Rozmiar jest jednolity. Liczba bulw jest raczej mała, a zawartość suchej masy jest ekstremalnie wysoka. Wysoka zawartość suchej masy w kombinacji z plonem zapewnia wysoki plon skrobi. Signum może być uprawiana ma większości typach gleby. Signum jest odporna na mątwiki ziemniaczane PCN Ro1 i Ro4, Pa2 i Pa3 oraz choroby rakowe fysio1 i fysio6(2).

Wczesność: późna

Bulwy:      
Kształt: owalne
Barwa skórki: żółta   
Barwa miąższu: jasnożółta     
Wielkość: duże      
Liczba bulw: mała     
Przeznaczenie: ziemniak skrobiowy

Typ konsumpcyjny: C

Odporność na choroby:
wirus Y: bardzo dobra
liściozwój: średnia
mątwik: odporna (Ro1, Ro4, Pa2, Pa3)
parch zwykły: średnia
zaraza liści: bardzo dobra
zaraza bulw: bardzo dobra

Zalety: Doskonała odmiana skrobiowa, bardzo duża zawartość skrobi – ponad 20%.